2015. május 18., hétfő

NLN - Design blogok tömkelege, avagy az amatőrök színre lépnek

Designerek.

A blogger világ második csoportja. A szerkesztők. Határozottan biztos vagyok benne, hogy mindenki ismer minimum öt design blogot. Az, hogy ki hogyan ítéli meg, jónak gondolja-e azt az oldalt, vagy rossznak, az már teljes mértékben szubjektív.
De!
Egyre többször látom, hogy a tök amatőrök, nulla tudással rendelkező bloggerinák mindegyike felteszi a képszerkesztő csoportokban azt a kérdést, hogy "Csináljak design blogot?"
MINEK?
Van elég, köszönjük szépen, nem kérünk még egyet, kérlek, ne szennyezd a netet. Lépj be egy már működő design bloghoz, de előtte gyakorolj, mert vagy rendes vagy semmilyen munkát ne adj ki a kezeid közül! Példának okáért én két éve szerkesztek, és még én sem érzem magamat profinak.
A design blogok nem csak a designnal foglalkoznak, hanem... most kapaszkodjatok meg. A kritikával. Üram Mária Szuz Terrézija.
Oké, alapjába véve a design, mint fogalom kinézetet jelent, de ettől tekintsünk el, manapság már design blog nem működik kritkai rész nélkül... ezt meg tudom érteni.
Elfogadni viszont nem.
Igen, tök jó dolog, hogy ennyien szeretnék segíteni a bloggerinákat, de kérdem én; mit érez az olyan, aki oda****  egy ficni dacni öt mondatos kritikát? Úgy, hogy azért a 10 pontból levon hármat, de megindokolni... Bics plíz, ár jú sztyupid?
Köszönöm, azt hiszem, sokra mentem a "ezt változtasd meg, szia" kijelentésekkel.
Tudjátok, mit? Menjen mindenki fel a kedvenc design oldalára. És nézzen meg egy kritikát. Majd olvassa el a "Hogyan kell kritikát írni?" című cikkemet, és írja meg kommentben, hogy mire jutott. Mást már nem tudok tenni.
De ne térjünk ki a kritikákra, egy cikken keresztül már megírtam, hogy hogyan célszerű írni, ennél többet nem tehetek, és őszintén. Nem is akarok.
Viszont. Designerek.
Pfú, te! Van egy képszerkesztő csoport, ahova mindenki kirakja a saját... fejlécét, majd odabök egy:
"10/? + vélemény
Melyik?
kezdő
haladó
profi"
Pupputevve, bmeg, pupputevve.
Könyörgöm, nehéz lenne esetleg letölteni egy olyan fejlécet, amiről tudod, hogy profi, és összehasonlítani vele? Ez elsősorban a kezdőknek szól. Mivel a haladók tényleg várnak tanácsokat. De elemezzünk egy kicsit.

Kezdő.
Általában, aki kezdő, az kezdő. Pont. Nem ért, vagy csak nagyon keveset konyít a szerkesztéshez, konkrétan a PNG letöltéséig, és egy új réteg beillesztéséig jutott. Nem tudnak sem összemosni, sem textúrákat használni. A karakterek fele vagy hiányzik, vagy megette Csubakka, és ezt még fokozza, hogy a kép pixeles. Ha jól tudom, Photoscappel és/vagy Picmonkeyjel szerkesztenek... azzal is rosszul. Nem baj, még mindig jobb, mint a Pizap, vagy a... Paint.
Egy painttel rászerkesztett szöveg, ami vagy kiégeti a szemedet, vagy olyan közel kell menned a monitorhoz, hogy érzed Vijoletta leheletét.
Azonban ez még a totál kezdő kategória. Vannak a kezdő alattiak is. Ugyan, te is ismersz ilyet :D Nem? De. A kezdő alattiak, avagy a Bumbusok, konkrétan nem csinálnak semmit. Na, ők azok, akik nem hogy a szerkesztéshez, még a szépérzethez sem értenek. Egy tök fehér alapra ráraknak egy szívecskét, és odaírják, hogy Vilyoletta. És ezt ők teljesen komolyan gondolják. És van olyan eszement állat, aki képes erre 10/10-et odanyomatni, csak mert Vilyoletta rajongó. Én meg a koncsítákat szeretem. Na, egy-egy.

Haladó.
Az abszolút haladók már többet konyítanak a szerkesztéshez, de még mindig nem az igazi. Értenek a textúrák összemosásához, ugyan nem annyira jól, és lehet, hogy csak négy random képet mosnak össze, de legalább megteszik. A színvilág itt eléggé eltérő lehet, de nem mindig. (A fekete-fehér képek vannak itt előnyben, hisz az a legcélszerűbb.) Gondolok itt arra, hogy az egyik textúra hupilila a másik meg takonyzöld. Nem passzolnak egymáshoz, de nem szembetűnő, ha szépen van eldolgozva.
 A karakter itt normálisan van elhelyezve, ha nincs is szépen elmosva a szélei, legalább nem hiányzik a fél homloka, és a minősége is jó. A címek olvashatóbban, és cirádásabb betűkkel vannak írva, de nem retinaégető. Átlagos hiba, hogy a karaktert próbálják elhalványítani. Nem tudom, miért, de elég fura, ha a takony ott virít Szalonna Gomba képén.
Az erősebb haladók már jobban tudják kezelni a színeket, ők a takonyzöldet a libafossal párosítják, de a karakterrel még ők sem nagyon tudnak bánni. A textúrák már - általában - túlmennek egy bizonyos határon, és konkrétan egy szöget nem tudnál rá tenni, annyira zsúfolt az egész.

Profi.
Na, ők tudnak. Kevés, vagy szinte hibátlan munkák. A színek passzonak, a textúrák mennyisége és minősége jó, a karakter a háttérhez igazodik, effektek vannak mindenütt, és a cím is megfelelően van megszerkesztve. Apró hiba lehet esetleg néhol az üresség, vagy az eltúlzott Topaz Clean. Ja, mert hogy attól, hogy telenyomatod ilyen effekttel, még nem lesz profi a munkád ^^ Gondoltam, szólok. Mindegy, a lényeg, hogy őket nagyon nem is kell elemezni. Persze, ízlések is pofonok, lehet, hogy valaki felsorol pár hibát, más azt írja, hogy hibátlan munka, de összességében azért meg tudunk különböztetni egy profit és egy haladót.

Kontrolcé-kontrolvé.
Nehéz kitalálni, hogy kikről lesz szó, igaz? Gondoltam, meglepetésként tartogatok egy ilyet is.
Miért van az, hogy valaki (például Lexie!) készít egy fejlécet, és az amatőr *nemkáromkodik* emberek ezt kihasználva átírják a címet, ESETLEG leradírozzák a karaktert, és a helyére egy másikat tesznek, majd feltöltik Facebookra? És, ha megjelenik a drágalátos Netty (azaz én:3), hogy "bocs, de nem gondolod, hogy ez a pofátlanság teteje?" kommenttel, akkor még a "szerkesztő" háborodik fel. WÁTÁFÁK? Senki sem hallotta még azt a bizonyos mondást, hogy más tollával ne ékeskedj? Bizonyára nem. Múltkor pedig még vissza is szólt a tésasszony, hogy majd ha személyesen Lexie szól, hogy szedje le a fejlécet, akkor TALÁN leszedi. Tényleg? Nincs lelkiismeret? Vagy valami hasonló? Semmi?
 Vagy szerkessz egy önálló fejlécet a segítő videók alapján, vagy ne csinálj semmit. Azzal csak égeted magad, ha kópikázol, angyalbogyókám, illatos szappanbuborékom ^^


Sokan mondják, hogy persze, a profi csak az, akinek hivatásosan ezzel foglalkozik, amúgy meg még te is egy csíra haladó-kezdő vagy, so bújj el! Igen, igen, hogyne. Azok, akik ezzel foglalkoznak, nekik nincs szükségük olyan elnevezésre, hogy profi, mert nyilván nem lennének designerek, ha haladók lennének :D
Ennyit szerettem volna a szerény kis cikkemmel közölni, kommentelni ér :)
xxNetty

(c) A cikk kizárólag az Arany Alma tulajdona, elvinni még forrással is tilos.

4 megjegyzés:

  1. Jajj ezek a beszólások,nevettem rajtuk >< Teljesen igazad van! Végre valaki kifejtette ezt a témát is,normálisan és igényesen.Köszönöm!
    ui: Még azt bírom,hogy a kezdők írják ki,hogy mi legyen a művésznevem...Még ha egy profi is írja ki,még az is hülyeség szerintem,de az már egy fokkal jobb.Találja ki maga,hogy mi legyen,avagy milyen név illik hozzá.Meg amúgy is,a kezdőnek egyáltalán minek "MŰVÉSZNÉV".Most ezt is úgy mondják,mintha hivatásos író lenne,és nem akarja felhasználni a saját nevét.Egyébként nem is művésznév,hanem esetleg szerkesztő név,talán de na...
    uui: Bocsika,szófosásom volt><
    Üdv: Luca♥

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Fején találtad a szöget, tervezek írni egy ilyen cikket is, már félig készen is van :D
      Örülök, hogy tetszett :)
      xxNetty

      Törlés
  2. Jó cikk volt :) tetszik ez a stílusod

    VálaszTörlés