2015. június 23., kedd

Mi alapján kezdik el olvasni a blogodat?


1. Cím

Bárki bármit mondd, hidd el, hogy a cím alapján dönt mindenki. Valaki jobban figyelembe veszi, valaki kevésbé, de általában ez ad egy lehetőséget arra, hogy rákattintsanak a blogodra. Ha a cím nem figyelemfelkeltő, nem fog érdekelni senkit. (Ez ugyanúgy igaz például a cikkcímeknél!) Én személy szerint előbb megnyitok egy magyar című blogot, mint egy angolt, németet, latint, olaszt és egyebet. A címek jelentése a legnehezebb, de a legdöntőbb is egyben. Gondolj bele, hogy te is sokat vacillálsz azon, milyen címet is adj egy történetnek - tulajdonképpen ezen agyalsz a legtöbbet. Miért rontanád el ezt egy idegen nyelvűvel? Hisz' nem mindenki beszéli azt a nyelvet, és senkinek nincs kedve csak ezért egy Google Translate-et megnyitni. Vagy ha annyira ragaszkodsz ahhoz a címhez, akkor írd után a magyar jelentését. De azért lássuk be; a címeknek mindig jelentésük van, ami végigkíséri a történetet, ezért ne adj egy értelmetlen, totál sablon címet neki. 
 Ezúton is szeretnék megkérni mindenkit, hogy válasszon egy jól hangzó, a történethez kapcsolódó, lehetőleg magyar címet. Nem kell minden blognak "Story of my life"-nak lennie ;)
Ne legyél elhamarkodott, s ne válassz csak azért egy angol címet, mert menőn hangzik. Ha valaki ért angolul egy kicsit is, felhúzza a szemöldökét, ha egy árvaházas történetnek ilyen címet adsz. 
Személyes megjegyzés: Én előbb nyitok meg egy magyar címes blogot, mint a többit. Milyen titokzatos már például a "Titkos e-mail"  :D

2. Kinézet/Első benyomás

A cím érdekesnek bizonyult, megkaptad a lehetőséget arra, hogy szerezz egy plusz olvasót. De azért itt még nem áll meg a vonat, ugyanis a következő lépcsőfok a kinézet. Itt is bárki bármit mondhat, azért az emberek szívesebben kezdenek el egy szép kinézetűt olvasni, mintsem egy Paint-tel összeállított fejléccel és üres sablonnal kinéző blogot. Nem mondom, hogy ilyen cicák, meg olyan hörcsögök ugráljanak fel a képernyőre sőt, csillámos kurzor sem kell. Mindössze annyit szeretnék, hogy nézzen ki valahogy a blog, látsszon rajta, hogy foglalkoztál vele. Meg manapság semeddig sem tart egy levelet dobnod akármilyen design oldalnak, akik pár nap alatt új külsőt varázsolnak neked. Nem foghatod ezt arra, hogy "jaj, én nem értek az ilyen dizájnoláshoz". Könyveknél más a helyzet, ott előtérbe helyezed a borító kinézetét, és csak azután pillantasz a címre vagy a tartalomra. Ez itt nem érvényes, mert ha bárhová kirakják a blogodat, a címet írják ki, azt látod először, nem a kinézetet. 
Ez egy eléggé érdekes pont, mert beszélgettem olyan emberekkel is, akik elmondásuk szerint a külső nem érdekli őket; a történet legyen jó és kész. Hát, én azért inkább nem bíznám a véletlenre. :D
Nem véletlenül mondják, hogy a külső megfog, belső megtart. A blogokra is igaz ez az állítás.
Személyes megjegyzés: Naná, hogy a külső érdekel a legjobban. Mennyivel kellemesebb egy ilyen blogot elkezdeni...

3. Fülszöveg/Második benyomás

Az olvasó mindent rendben talált, tetszik neki a blogod - külsőleg. Ideje, hogy tovább tekerjen a fülszövegre. Na, itt érdemes a legjobban figyelni. Tehát, adott Hurka, egy olvasó, aki nem minden esetben kezd el olvasni történeteket. Jobban ragaszkodik a sci-fihez és társaihoz, a romantikát pedig utálja. Milyen kár, hogy a te blogod éppen egy romantikától bimbózó gimis történet. Hopp, egy olvasó ugrott. Nos, ebben az esetben Hurka rossz blogon járt, és ez bizony sok olvasóval előfordul. Velem is. Nem mindenkinek egyezik az ízlése, és ez ellen nem tehetsz semmit, mert nem a te hibád. Mindent megtettél, hogy egy tökéletes fülszöveget alkoss, Hurka baja, ha neki nem erre fáj a foga. (Egyébként előtte általában sokan elkezdenek keresni egy "Információk"  modult, ahova le van írva a történet típusa, s csak azután kezdenek bele a fülszövegbe)
A másik olvasó, Kolbász már nem ilyen. Neki aztán teljesen tök mindegy, hogy milyen blogba botlik, egyetlen kritériuma van; tetsszen neki, ahogy írsz. Írhatsz te kenguruerszényben szundikáló büdös borzról is, a lényeg, hogy a fogalmazásod a helyén legyen, ne legyenek helyesírási hibáid, és a fülszöveged kíváncsivá tegye Kolbászkát. 
Ez esetben már rajtad áll minden. Ha nem fogalmazol jól, esetleg minden második mondat kérdés, és konkrétan semmit nem tudunk meg a történetről, akkor buktad Kolbászt. Törekedj arra, hogy a sok fülszöveg közül a tied kitűnjön. Ne kezd úgy, ahogyan sokan kezdik:
"Lávli Mária vagyok, 17 éves, teljesen átlagos lány. Ja, az életem nem átlagos, mert Triceratopszok mászkálnak a hátsó udvarunkban, de egyébként teljesen átlagos vagyok. De vajon milyen titok fedi a múltamat?"
Szóval kérlek, kíméljetek a bemutatkozástól, és a "teljesen átlagos vagyok" szövegtől. Átlagos vagy? Akkor kit érdekel a történeted? Szia! 
*Kolbász és Netty elhagyja a fedélzetet*
Aztán ott van még Csibecomb, aki nagyon sokat hallott már a blogodról, annyian dicsérik. Neki mindegy, hogy hogyan írsz, számára egy a fontos; minél előbb végezzen a történeteddel, hogy tudja dicsérni. Vagy esetleg ismert blogger vagy, és gondolja így is úgy is jól írsz, akkor nem mindegy? Feliratkozok, hogy örülj.
Személyes megjegyzés: Az én blogomat csak az olvassa, akit érdekel és elég jónak találja. 

4. Prológus

Kolbász jónak találta a fülszövegedet, sőt, még Szalonna is. Itt az ideje, hogy tovább menjenek a legelső fejezetre vagy prológusra. Attól függ, hogy van-e prológus az oldaladon. Most lesz.
Szóval, első páciensünk Szalonna. Elkezdi olvasni a prológust, aki teljesen meg  van elégedve vele, pont megfelelő hosszúnak tartja, ezért már ugrik is az első fejezetre. Gratulálok, Szalonnának tetszett a prológus.
Ellenben Kolbász. Kolbász kiakadt. 
Helytelennek tartja a prológust, mert nem az van benne, amiről általában szól egy prológus. A csaj ugyanúgy bemutatkozik, és elmondja, hogy ő mennyire átlagos, meg így meg úgy, aztán átterelődik a szó a dinoszauruszokra, mire ezzel zárja le az egészet.
"Vajon mi történik velem?"
Esetleg:
"Lávli Mária vagyok. És ez itt az életem"
Biztos vagy te benne, hogy ezt szeretted volna írni? Gondolj bele, hogy sokan a prológust azért olvassák el, hogy felkeltse még jobban az érdeklődésüket, ugyanakkor egy kis tartalmat is szeretnének bele, nem csak egy "még mindig unalmas Mária vagyok, szasztok"-ot. Érdemes egy múltbeli eseményt megírni. Ha készen vagytok vele, szólhattok nekem, vagy Kertész Kingának, hogy nézze át. Tudjátok, Kertész Kinga tudja igazán, hogy milyen is egy jó prológus. (ingyenpromóörüljKinga)
Én legutóbb az Eleanor és Park prológusát olvastam el, és felkeltette az érdeklődésemet, különösen a befejezése. Olvassatok el pár könyvet, amiről tudjátok, hogy népszerű, s máris egyszerűbb dolgotok lesz, mert látjátok nagyjából, hogy miket is kell beleírni.
Személyes megjegyzés: Szeretem a prológusokat, mert rövid, és egy új lehetőség mindkettőnk számára.

5. Plusz egy olvasó

Szalonnával szeretnénk nektek gratulálni, átmentetek a vizsgán, jelentem, ötösre. A külső megfogott, a prológus megtartott, a történet pedig sodort magával. Szép teljesítmény, reménykedjünk benne, hogy nem fogod a továbbiakban elszúrni a történetet. Hogy ezt mindenképpen elkerüld, kérj kritikákat, véleményeket, tegyél fel kérdéseket az olvasóknak egy-egy fejezet után. Ne feledd, hogy ezek tényleg csak az alapok, ahány ember, annyi szempont, nem mindenki eszerint válogat a blogok közül. Én személy szerint még azt is meg szoktam nézni, hogy a történet milyen stílusú, mert például nem szeretem a horrort, a krimit, a thrillert és a sci-fit. Sem a vámpíros, vérfarkasos történeteket. (A fanfictionökkel nincsen problémám, ha nem az 1D/5SOS tagjai szerepelnek benne, de nem a kedvenceim. Hisz' én szeretem magam elképzelni szereplőket.)
Igen, tényleg érdemes egy Információk modult létrehoznod...
Nagy ritka esetben belekezdek az előbb felsoroltakba, de tényleg nagyon ritkán, mindenesetre ha hirdeted a blogodat, mindenképpen írd ki, hogy milyen téma, és vannak-e figyelmeztetéseid. (Trágár szavak, 18+ jelenetek...stb)
Személyes megjegyzés: Nem mindig szoktam feliratkozni blogokra. Ott van Mircsi blogja, akiét bár olvasom, mégsem vagyok rendszeres olvasó. Én csak az igazán jó blogokra iratkozok fel, amik érdekelnek, kommentelni pedig szinte soha nem szoktam. (Ezzel nem azt szeretném mondani, hogy Mircsi blogja nem jó, csupán Facebookon értesítést kapok, ha új rész van fent :D)

Remélem, hasznotokra vált a cikk, ha bármiben tudok segíteni, jelezzétek! Köszönöm, hogy elolvastátok... apropó, megváltozott a rendelés menete, szerintem érdemes megnézni, hisz' cikkeket is lehet kérni mostantól. Csütörtökön jövök a blogajánlóval, addig is, Netty voltam. 
u.i.: Megígértem, hogy gyakrabban jövök cikkekkel és minden mással, próbálom tartani magamat az ígérethez :) 

(c) A cikk az Arany Alma tulajdona. Elvinni még forrással is tilos!

4 megjegyzés:

  1. 1. Nagyon jó a cikk :3
    2. (ingyenpromóörüljKinga) ne haragudj, de ennél visítottam a röhögéstől XDD mivel a promót pornónak láttam így nem értettem, hogy miért örüljön ennek Kinga. XD
    3. Még, még cikket :3 *-*

    Üdvözlettel: Hime-sama ^^

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 1. Köszönöm.
      2. Na jó, Kinga és én is szétröhögtük magunkat ezen xD
      3. Hamarosan érkezik :)

      xxNetty

      Törlés
  2. Nagyon hasznos cikk, és érdekes ahogy felsorakoztattad a disznóvágás termékeit :D

    VálaszTörlés