2015. június 18., csütörtök

Történetes kifejezések

Történetes kifejezések

Fanfiction: Rajongói fikció. Egy rajongó által készített nem valós/kitalált történet.

AU: Alternatív univerzum. Ha adott már egy történet/könyv, de te lényegesen átírod (pl: a Twilightban szerepel Harry Styles), akkor már alternatív univerzumról beszélünk. Nem összekeverendő a fanfictionnel.

Crossover: Két különböző film, esetleg könyv vegyítése. Ilyen például, ha a Twilightot párosítod a Luxenekkel.

Fluff: Annyira romantikus a történeted, hogy már cukormázról ugrálnak bele a csillámpónijaid egy nagy adag habostortába? Akkor ez bizony fluff!

Angst: Ha a sztorid erős érzelmeket, depressziót, vagy szorongást idéz elő, akkor a történetedre igaz az Angst kifejezés. Ezt érdemes minél előbb tudatnod az olvasóiddal, hogy ne érje őket készületlenül a sírás, szomorkodás.

Hurt/Comfort: Ha a szereplőid folyton megbántják egymást, majd kibékülnek, vagy az egyik szereplőd egy lelki traumán esett át, ezért folyton angstol, a másik pedig õt babusgatja, vigasztalja, akkor H/C-ről beszélünk Az angst egyik alkategóriája.

Incest: Ti is olvastátok már az "Öcsémbe szerettem" blogot? Vérfertőzés és a többi? Na, hát az ilyenek az incestek. Családon belüli szerelem. (Javaslom az írónak, hogy tegye ki valahova ezt a kifejezést!)

MPreg (Male Pregnancy): Olyan történet, amelyben férfi szereplõ esik teherbe. (Kivéve, ha koncsíta.)

OOC (Out Of Character): Olyan szereplõábrázolás, amely eltér egy könyvbelitől. Tehát, teszem azt, Edwards Cullen vérszomjas fenevad.

Slash: Azonos nemû szereplők közti szerelmi viszony. (A slash alapvetõen a fiú-fiú kapcsolatot, a lány-lány szerelmet leíró sztorira is lehet mondani, bár annak pontosabb megnevezése a femslash.)

Függővég/Cliffhanger: Egy szál, vagy probléma megoldatlanul hagyása a fejezet végén, amelyen lehet egy jót izgulni. :)

Mary Sue: Ahogyan az egyik barátnőm mondta; a tökéletességek királynője. Menő, intelligens, mindent jól csináló nőszemély. Férfiban is létezik ilyen (KHM CORTEZ), csak ők nem Mary Sue-k, hanem  Gary Stu-k.

Ship: Párosítások által létrejött nevek. (Edward+Bella=Belward) Shippelni bárkit lehet bárkivel.

Spoiler: Poénok lelövése. Végigizgulod a történetet, hogy vajon meghal-e a kedvenc szereplőd, mire elmondja a barátod, hogy igen? Üsd agyon, a tárgyaláson pedig csak ennyit mondj; spoilerezett.


Tudom, tudom, eredetileg nem ezzel a cikkel kellett volna érkeznem, de ezt tulajdonképpen magamnak gyűjtögettem ki, ezért gondoltam, megosztom veletek. Remélem, hogy hasznos volt ez a cikk számotokra :)

(c) A cikk az Arany Alma tulajdona. Elvinni még forrással is tilos!

1 megjegyzés: