2015. június 17., szerda

Mikor kezdj neki egy regénynek?

Mikor kezdj neki egy regénynek? 

1. Hagyd érlelődni a történetet!
Legelőször mindenkinek eszébe jut egy ötlet, amit annyira jónak talál, hogy azonnal papírra kell vetnie. Ilyenkor nem szabad elhamarkodottnak lenni, ezért nem kell rögtön nekilátni a regénynek. Fogj egy papírt, és mindenképpen írd fel az akkor beugró ötleteidet, hogy a későbbiekben fel tudd használni. Ha gondolod, írd fel színes post-itekre, és ragaszd őket fel valahová. Hallgass sok zenét, vagy nézz filmet, hátha te olyan típus vagy, aki onnan merít ihletet! Nincs konkrét idő, hogy meddig hagyd a történetet a fejedben, hisz' te fogod tudni a legjobban, mikor van itt az ideje a többinek.

2. Karakterek elképzelése
Ha már megvan a történet - nagyjából -, akkor ideje a szereplőket megalkotnod. Ehhez a legcélszerűbb, ha Excel táblázatot használsz, és kinyomtatod több példányban, hogy mindig meglegyen. Írd fel a karakterek nevét, haj- és szemszínét, belső/külső tulajdonságait, életkorát... egyszóval mindent. A legnehezebb ezek közül talán a név. El kell döntened első sorban, hogy milyen nemzetiségű a karaktered, és annak megfelelően kell választanod. Segítségedre lehet a gyakorikerdesek.hu, illetve pár random név generátor. Ezekhez csak akkor fordulj segítségért, ha tényleg nincs semmilyen ötleted. Javaslom, hogy a külső kiválasztásakor nagyon figyelj arra, hogy ne hasson sablonosnak a karaktered! Nem minden fiú szeretne úgy kinézni, mint Cortez. A lányra ugyanez vonatkozik; egy szürke kisegér napjait unalmas lenne végigolvasnunk, nem?

3. Helyszín kiválasztása
Oké, tudom, bizonyára nem voltál még ott, ahol a történeted játszódik, de a mai világban már ez sem akadály! Felmehetsz Google Map-re, ahol utcai nézet opció is van, s láss csodát, máris eléd tárul az adott helyszín. Érdemes a Wikipédiát is használni, ott a városról több információt is megtudhatunk. Például az éghajlatot, jellemzőket, érdekességeket... stb.
Őszintén, fogalmam sincs, hogy melyik helyszín lenne az ideális. Nagy-Britannia már elcsépelt, de igazából az amerikai államok is gyakran fordulnak elő. Én nem ez alapján kezdek el olvasni egy blogot, teljesen hidegen hagy, hogy te most épp Németországot, vagy az Antarktiszt választottad magadnak, de szemet szúr, ha például -30 C° van nyáron Brazíliában. Az már elkönyvelhető egy logikai hibának. (Mondjuk én mindenképpen jót nevetnék)
A legsablonosabb mind közül az USA, Nagy-Britannia és talán Franciaország. A többi ország nagyon ritkán szerepel történetekben. Érdemes lenne valami újat használni, hisz' minden ország szép a maga módján.

4. Szálak részletezése
Ha már megvan, hogy nagyjából mit szeretnél írni, a karaktereket és a helyszínt is elképzelted, akkor itt az ideje, hogy néhány csavart és szálat is vigyél a történetbe. Fogj egy papírt, vagy jegyzettömböt, és írj fel pár csavart, ami nem csak ütős, de figyelemfelkeltő is. Nagyon vigyázz, hogy ne legyen sablonos, mert könnyen lehet, hogy az olvasóidat elveszíted egy szempillantás alatt. Ilyen például a Harry+szürke egér "véletlen" találkozása és még sorolhatnám. Legyen reális, mindennapi, mert ezt szeretik az emberek. Rakhatsz bele pár nyitott szálat, ami arra szolgál, hogy az olvasóid tudjanak arról a dologról, de a szereplőid nem, így még izgalmasabb lesz az egész. Fontos, hogy legyen benne olyan, ami végig izgalomban tartja az olvasókat, de ne vidd túlzásba ezeket sem! Én személy szerint kikapcsolódni szeretek olvasás közben, nem azon agyalni, hogy a tíz szereplőd milyen titkot rejteget. (Valakik meg pont ezt szeretik, szóval ez eléggé szubjektív dolog...)

5. Tervezés
Ha az előbb felsorolt négy dolog megvan, jöhet a tervezés! Én a legpraktikusabb dolgot választom ehhez: egy füzetet. Leírom a fejezetek számát (esetleg címét), plusz egy nagyon rövid tartalmat, hogy mit is szeretnék az adott fejezetbe írni. Lesznek itt fontos fejezetek, vagy töltelékek, a lényeg, hogy mindegyik élvezhető legyen. Akár egy rövid fülszöveget is összeállíthatunk, ha már annyira összeállt a fejünkben minden. Ehhez persze idő kell, és nem is azt mondom, hogy előre tervezz meg 20 fejezetet, mert időközben akadhat úgy, hogy becsúszik egy-egy plusz fejezet - vagy kiesik -, de azért nagyjából álljon össze a kép.

6. Cím kiválasztása
Vannak olyanok, akik még a tervezés előtt el tudják dönteni a címet, azonban én abba  a kategóriába tartozom, akik a tervezés után. Őszintén, én mindig is gondban voltam a címmel, és ezzel szerintem nem kevesen vagyunk így. Nyilván mindenki legelőször a cím alapján dönt, ha az valakinek nem tetszik, fuccsba ment az egész. Ritka eset, hogy mégis beleolvasnak. Célszerű magyar címeket használni, mert nem mindenki beszél angolul. Vagy, ha angol címet választasz, akkor mindenképp írd oda a magyar jelentését. Egyet kérnék mindenkitől: NE olyan címet válassz, ami minden második blognál szerepel. Teszem azt; Story Of My Life, No Control, You and I... egyéb 1D címek. Lehet, hogy a fanok rögtön feliratkoznak a blogodra, de egy értelmes ember (mint én :3) már sikítva rohan ki a világból.
Ha semmi ötleted sincs, akkor kérj segítséget másoktól; küldd el nekik a fülszöveget, s együtt eszeljetek ki egy frappáns címet.

7. Koptasd a klaviatúrát!
Gratulálok, készen állsz arra, hogy elkezd a regényedet! Fejben már megvan minden, ideje, hogy megoszd az olvasókkal! Ne félj segítséget kérni a barátaidtól, ha elakadtál, s mielőtt blogra tennéd a történetet, keress fel egy bétát, akiről tudod, hogy helyesen tud írni. Ha szeretnél a blogodnak egy csodás külsőt, akkor keress fel egy design oldalt, és rendelj kedved szerint egy kinézetet, hogy az arra tévedő olvasókat megfogja a külső. Rendelj időként egy-egy kritikát (RENDES kritikát!), ami segít a történeted javításában!

Remélem, tudtam segíteni mindenkinek! Várom kommentben a véleményeket! Ígérem, a következő cikk a koppintásról fog szólni :)

(c) A cikk az Arany Alma tulajdona. Elvinni még forrással is tilos!

7 megjegyzés:

  1. Ez a cikk tök jó lett volna, de a "gyűlölöm az ázsiai országokat" megjegyzés teljesen felesleges volt. Lehet, hogy a kultúra nem a te világod, hogy untatnak az "egzotikusnak" eladott vagy csak simán anime/kpop/jrock/mégminem történetek, lehet, hogy valami bajod van a bambuszerdőkkel vagy a rizsföldekkel, de ez az odahajított "gyűlölöm" amivel leírod több ország és többmillió ember kultúráját maradi és savanyú, és nagyon át kéne gondolnod.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Először is köszönöm a véleményt :)
      Másodszor ez egy teljesen személyes megjegyzés, én személy szerint az ázsiai országokat nem szeretem. Nem hinném, hogy ezzel bármilyen sértést mértem bárkire, vannak akik például a kanadaiakat gyűlölik, vagy az afrikaiakat, és még sorolhatnám. Úgy gondolom, hogy egy szabad világban élünk, ahol a véleményeket ki lehet nyilvánítani. Én nem ítélek el senkit, akik esetleg pont ellenkező véleménnyel vannak, és nem vagyok rasszista, hogy a japánokat "lesárgázzam", de pár ok miatt bizony állíthatom, hogy gyűlölöm az ottani országokat. Nem mindet, ez természetes, mert teszem azt a kínaiak nélkül nem fejlődött volna semmit.
      Mivel én is belátom, hogy ez nem épp ebbe a cikkbe illik, ezért töröltem belőle. :)
      xxNetty

      Törlés
  2. Szia!
    Ismételten hasznos cikk volt :) például erre a táblázatos dologra nem gondoltam még, de jó ötlet. Szerintem ki is fogom próbálni.
    Az "egydés" blogoktól engem is kiráz a hideg, örülök, hogy nem vagyok vele egyedül.
    Puszi:Sarah

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Köszönöm, és örülök, hogy hasznosnak vélted a cikket :)
      xxNetty

      Törlés
  3. Szia! Nagyon hasznos cikk volt, rengeteg jó tanácsot adtál :)

    VálaszTörlés
  4. Szia!
    Hasznos cikk volt, köszönöm! :)

    xx
    Nicolette

    VálaszTörlés